Thursday, January 25, 2007

30 králů Hollywoodu

Rozhodl jsem se pro vás přichystat seznam 30 lidí, kteří "vládnou" Hollywoodu. Jistě, těžko se to dá určit, takže jej neberte zcela vážně. Spíš by vám měl napovědět, jak na tom kdo je v současnosti. Dnes jsem si připravil 10 lidí, kteří mezi tu třicítku vyvolených zatím nepatří, což se však může brzy změnit...

Shawn Levy - Sice se jedná o, maximálně, průměrného režiséra, ale jeho filmy vydělávají velké peníze. Dvanáct do tuctu vydělalo 190,2 milionů dolarů, Růžový panter se Stevem Martinem nasbíral 158,7 a novinka Noc v muzeu s Benem Stillerem v hlavní roli má na kontě již přes 380 milionů. Kvalitou se nejedná o nijak vyjimečné počiny, ale na co tenhle člověk šáhne, to se mění ve zlato. I velmi levná komedie Líbánky z roku 2003 vydělala přes 100 milionů. V současnosti chystá Levy pokračování Růžového pantera a pokud uspěje stejně jako jednička, tak o třicítku už Levy zřejmě nepříjde.

Daniel Craig - Když producenti oznámili, že se novým Bondem stává blonďák Craig, tak mezi fanoušky zavládla agresivní nálada. Ale po listopadové premiéře Casina Royale se ukázalo, že Craig zase tak moc špatná volba nebyl. Podle tržeb to vypadá, že přímo výborná. Dosud nejúspěšnější bondovku Dnes neumírej překonalo Casino o více než 100 milionů. V současnosti má na kontě 564,1 a miliony stále přibývají. Tento rok se Craig objeví v adaptaci fantasy knihy The Golden Compass, od které se očekávají také velmi vysoké výdělky. A potom zřejmě příjde na řadu agent s označením 007.

Jon Favreau - Tohoto režiséra a herce si zřejmě pamatuje především jako představitele malých rolí. Minulý rok se například objevil jako kamarád hlavní postavy v romantické komedii Rozchod!. Ale větší díru do světa zatím udělal jako režisér. Jeho vánoční komedie Vánoční skřítek s Willem Farrellem v hlavní roli vydělala 220 milionů, přitom rozpočet byl pouze 33 milionů. Po tomto úspěchu však Favreau přišel s rodinným propadákem Zathura: Vesmírné dobrodružství, který v kinech vydělal pouze polovinu svého rozpočtu. Příští rok však bude mít premiéru vysokorozpočtová comicsová adaptace Iron Man a poté by se měl Favreau ujmout další adaptace, tentokrát knižní, John Carter of Mars, která však není jistá, protože Paramount se zbavil práv, takže uvidíme.

Martin Scorsese - Průměrná Skrytá identita vydělala přes čtvrtmiliardy a pomohla Scorsesemu ke Zlatému Glóbu a dost možná i k jeho prvnímu Oscarovi. A nedávno se dokonce objevily informace, že Scorsese chystá prequel i sequel Skryté identity. No, vypadá to, že se Marty už příští rok objeví v mé Top 30.

Bryan Singer - Jeho Superman se sice vrátil, ale na comicsový Olymp to nestačilo. I díky pochybným kvalitám snímku a malého počtu akčních scén snímek vydělal pouze 391,1 milionů, což při rozpočtu 270 mil. USD není žádné terno. Warneři však dali sequelu zelenou, rozpočet sice bude o 100 milionů menší, avšak akce by mělo být mnohem více.

Peter Berg - Podobně jako Favreau se i Berg nejdříve, více méně, prosadil jako herec. Poslední dobou se však spíše věnuje režii. Jeho strhující fotbalové drama Světla páteční noci si v kinech vedlo dobře a tento rok příjde Berg s poctivým akčňákem Království, ve kterém se objeví herci jako Jamie Foxx, Jennifer Garner, či Chris Cooper. Rekordy sice padat nebudou, to ale může nastat příští rok, kdy do kin vtrhne superhrdinské drama Tonight, He Comes, ve kterém se objeví Will Smith a Charlize Theron. Očekávání jsou veliká.

Gore Verbinski - Jeho jméno zřejmě neznáte, ale určitě jste viděli některý z jeho filmů. Komedie Mexičan s Julií Roberts a Bradem Pittem, další komedie Hon na myš, horor Kruh a především Piráti z Karibiku. Všechny tyto snímky jsou nadmíru úspěšné a všechny je natočil Gore Verbinski. Tento rok se zkompletuje "pirátská" trilogie, tak uvidíme, kam se Verbinski vydá příště.

Sam Raimi - Dříve byl Raimi známý především jako režisér levných hororů. V roce 2002 se to však změnilo, když do kin poslal Spider-Mana. První dva díly vydělaly přes 1,6 miliardy dolarů a letos v květnu se celková cifra dostane přes miliardy dvě. Ale co dál? Sony dalo před pár dny jasně najevo, že čtyřku chce, jestli se u ní Raimi vrátí na režisérský post, to je ve hvězdách.

Harvey Weinsten - Se svým bratrem si udělal kariéru jako šéf Miramaxu, od kterého však bratři odešli ve zlém. Spolu si založili studio Weinstein Company, jehož nejúspěšnějším filmem je čtvrté Scary Movie. Dříve patřil ke králům Hollywoodu, v současnosti spíše paběrkuje a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se to mohlo změnit. Ale Weinstein se rozhodně nehodlá vzdát bez boje.

Brett Ratner - Když studio Fox oznámilo, že třetí X-Meny nenatočí Bryan Singer, nýbrž Brett Ratner (no dobře, nejdříve měl Singera nahradit Matthew Vaughn), tak si většina fanoušků myslela, že květen 2006 jen tak nerozdýcháme. Tak strašné to nakonec nebylo, ale Singerovým předchůdcům se X3 ani zdaleka nevyroval. Místo s akčním dramatem přišel Ratner s čistokrevným popcornem pro celou rodinu, na který však diváci slyšeli a v pokladnách kin zůstalo 459,1 milionů, čímž se překonaly i výsledky druhého dílu mutantní ságy, který však byl o rovných 100 milionů levnější. Tento rok příjde do kin Křižovatka smrti 3 (série má dosud na kontě téměř 600 milionů) a pokud se vyrovná svým předchůdcům, tak máme před sebou stálici elitní třicítky.

No comments: