Monday, February 12, 2007

Konec zimní sezony

Tak už nám bude pomalu končit zimní filmová sezona (datuje se od prvního dne po Novoročním týdnu, či víkendu, až po čtvrtek před prvním březnovým pátkem), a tak vstupují do kina nejsilnější zimní filmy, ze kterých jsem vybral tři nejzajímavější.

Tím prvním je comicsová adaptace Ghost Rider, již natočil autor Daredevila, Mark Steven Johnson, a v hlavních rolích se objevují Nicolas Cage a Eva Mendes. Daredevil sice vydělal za 1. víkend 40 milonů a celkově v Severní Americe 102,5 mil. USD (celosvětově 179,2). Takže 78 mil. rozpočet se zaplatil již v kině. Ghost Rider však dopadne hodně špatně. Rozpočet je totiž 120 mil. USD, ovšem comics není v USA moc populární a Cageův komerční potenciál taky není moc velký, takže i přes 3500 kopií si v Sony popláčou.
VÝSLEDEK: během otevíracího víkendu si GR připíše 18-20 milionů dolarů, celkově okolo 45 v Sev. Americe, celosvětově do 85 milionů, takže Sony prodělá sumu čítající 80 mil.

Druhým filmem je rodinná fantasy Bridge to Terabithia. Doby, kdy prakticky každý fantasy snímek vydělával velké peníze jsou již nenávratně pryč, ale tento film si povede celkem slušně. Rozpočet sice není znám, ale viděl bych to na částku okolo 70 mil. USD.
VÝSLEDEK: o prvním víkendu bude soutěžit s GR, ale Bridge to Terabithia je orientována na jiné publikum, takže bych to viděl na 17-19 milionů, což snímku pomůže k 60 mil., celosvětově to vypadá na 100 milionů dolarů.

Trojici uzavírá thriller The Number 23 od Joela Schumachera, ve kterém se v hlavní roli objeví Jim Carrey. Rozpočet nebyl zveřejněn, ale jistě je do 50 milionů. Když se podíváme na Telefonní budku, kterou Schumacher také režíroval, tak máme před sebou docela slušný odhad, jak by měla dopadnou číslovka 23.
VÝSLEDEK: víkend 17-19 milionů, celkově okolo 50 mil. USD, celosvětově ke 100 mil. hranici.

No comments: